Is het niet te laat om op de beurs te beleggen?

Financial Advisors

De beurzen lijken duur, maar is dat wel zo? Drie experts van TreeTop Asset Management beantwoorden deze prangende vraag en spreken zich uit over de activacategorieën waaraan u het best de voorkeur geeft.

TreeTop Asset Management heeft de voorbije jaren een radicale metamorfose ondergaan. ‘Wij zijn geëvolueerd van een ‘one man show’ naar een bedrijf dat meer aanbiedt dan alleen maar mijn eigen stijl’, zegt oprichter Jacques Berghmans. ‘We bieden naast indexbeheer, voor zowel particulieren als beleggers-ondernemingen, nu ook de expertise van de actieve beheerders van Aubrey Capital Management aan, een Schotse vermogensbeheerder waarin we een participatie van 33 procent hebben genomen.’

Citywire, een tweewekelijks magazine dat nieuws, informatie en inzicht brengt voor professionele adviseurs en investeerders wereldwijd, rekent een aantal fondsen die Aubrey beheert tot de beste binnen hun categorie op het vlak van prestaties op drie en vijf jaar. Daar zijn we natuurlijk heel trots op.

De samenwerking tussen TreeTop en Aubrey Capital Management kreeg in België het voorbije jaar trouwens een bekroning. Dat gebeurde naar aanleiding van de uitreiking van de Kristallen Sicav, uitgereikt door De Standaard en La Libre Belgique. Van de tien uitgereikte prijzen waren er twee weggelegd voor fondsen beheerd door TreeTop Asset Management.

We kozen er hier voor om verschillende beheerders van TreeTop aan het woord te laten. We vroegen of het momentum om op de beurs te beleggen nog aanwezig is, en indien ja, aan welke categorieën we dan het best de voorkeur geven.

Sharon Bentley-Hamlyn: “Niet alleen de Europese markten maar ook veel andere lijden onder de richting die de obligatierendementen uitgaan. Die rendementen weerspiegelen de evolutie van de inflatievooruitzichten. Wie inflatieniveaus gekend heeft die in de jaren zeventig in het Verenigd Koninkrijk opliepen tot ruim 20 procent, vindt de mate waarin vandaag met angst gekeken wordt naar de inflatie, sterk overdreven.”  

Het is net nu van essentieel belang om te beleggen in bedrijven die een correcte prijszetting kunnen doorvoeren. Zij kunnen namelijk de stijging van de grondstoffenprijzen doorrekenen aan de eindklant. Dat ligt volledig in lijn met onze stijl: wij beleggen in innovatieve bedrijven die binnen hun sector of niche een aanzienlijk marktaandeel hebben en dus met ruime marges werken.

De heropening van de economieën die lang op slot zijn geweest, vergroot de beleggingsmogelijkheden voor onze fondsen. Meer bedrijven voldoen aan onze selectiecriteria. In dit kader heeft de aanvaarding van meer volatiliteit op korte termijn, gezien de gestegen opportuniteit op middellange en lange termijn, niets dan voordelen voor beleggers met een beleggingshorizon op langere termijn.

Europa is een ontwikkelde economie met uiterst innovatieve bedrijven, die in hun sector een leidende rol spelen. Europa loopt ook voorop op het vlak van ESG-criteria. Een groot deel van de opbrengst van de toekomstige obligatie-uitgiften van de Europese Unie, meer bepaald het Next Generation fonds van 750 miljard euro, zal toegewezen worden aan beleggingen in de digitalisering en het koolstofvrij maken van de economie. Twee thema’s die sterk vertegenwoordigd zijn in onze portefeuilles.”

Andrew Dalrymple: “De waarden uit de energie- en de mijnbouwsector, net als die van de banken, op de voet gevolgd door de industriewaarden, zijn sinds begin dit jaar sterk gestegen. Dat gebeurde ten nadele van de winnaars van het voorbije jaar, vooral in de sectoren van het internet, e-commerce en technologie - voorkeurthema’s van mijn strategie.

In de dertig jaar dat we beleggen zagen we zelden zo’n hevige rotatie. Het is alsof je op de autosnelweg in een file staat: het baanvak naast jou lijkt vooruit te gaan terwijl jij stilstaat, maar als je van baanvak verandert, begint je vorige baanvak te bewegen!

De strategie bestaat erin te investeren in groeiwaarden die we vooral oppikken in Amerika en Azië en waarvan we hopen dat ze het in zich hebben om op een beleggingshorizon van drie tot vijf jaar een veelvoud van onze belegging op te leveren. Als je zo’n benadering toepast, zijn er vanzelfsprekend momenten waarop je vastberaden moet handelen. Maar wij denken dat het moment nog niet is gekomen om een andere richting in te slaan.

“Er wordt weleens gezegd dat “niemand slechter wordt door winst te boeken.” We willen er toch op wijzen dat ook niemand daar ooit rijk van geworden is… Echt aanzienlijke rendementen realiseer je alleen door te volharden en consequent te blijven. Dat houdt in dat je moet kopen in moeilijke tijden en deze onrustige periodes moet uitzitten. Wij hebben vertrouwen in het enorme potentieel van de portefeuille op lange termijn. We vinden dat de beurzen op heel wat actuele problemen overdreven reageren.”

Jacques Berghmans: “De beurzen lijken duur. Maar in relatieve termen zijn ze dat niet, als je ze tenminste bekijkt in verhouding tot het enorm lage niveau van de rentevoeten. De belangrijkste reden voor mijn optimisme is de efficiëntie van de nieuwe vaccins in de strijd tegen corona. Als we rekening houden met de zeer agressieve relancemaatregelen van de overheden en de centrale banken en de stopzetting van de lockdownmaatregelen, achten we het mogelijk dat de winsten aanzienlijk zullen heropleven. Daardoor lijken beleggingen in wereldwijde aandelen ons interessant, voor zover je een zeer ruime spreiding toepast. Zich richten op een wereldwijde index is dan ook een goede maatstaf.

Op die manier profiteer je van de sectorrotatie die aan de gang is, door wat afstand te nemen van technologiewaarden ten voordele van meer traditionele aandelen en klassieke grote kapitalisaties.

Als besluit lijkt het ons nog altijd opportuun om op de beurs wereldwijd te beleggen, op voorwaarde dat je waakzaam blijft en goed spreidt.”

 

 

Sluiten

Voor deze informatie wordt u doorgestuurd naar de treetopam.com website.

Doorgaan